חובה! סדנת היהלום אביב 2024

אתגר הצום – סיכום הרצאה

הנחיות לפני תחילת הסדנה-

שלום לכול האמיצים והאמיצות שהחליטו להצטרף לאתגר הצום.

למה  אומץ?

לצאת להליכה של חצי שעה לא צריך אומץ, להכין סלט בריא – לא צריך אומץ, לשתות כוס יין עם חבר לא צריך אומץ, לישון טוב לא צריך אומץ, לקחת תרופות או תוספים לא צריך אומץ. לצום כן צריך אומץ. כי לא רק שצום זה לא כיף אלא הוא מקושר אצל כולנו במוח מקדמת דנא לדבר מסוכן שיכול להרוג אותנו. התגובה הרגשית של רובנו לצום זה איייי, פויה, מה פתאום, השתגעת. צום מקושר לסבל ולתחושה לא טובה. אז צריך אומץ.

 ואומץ בונה אופי-

 וכשיש לנו אופי חזק ועל ידי הצום יהיה לנו גם גוף חזק ועמיד אז יותר קשה להרוג אותנו. יותר קשה להרוג אנשים חזקים ובריאים. זה לא אומר שפחד וחולשה הם בהכרח רעים. ומי שמפחד ומרגיש חלש נשארו לו רק כמה שניות לחיות. לפחד ולחולשה יש ערך רב כול עוד הם בסיס להתחזקות ולמידה וצמיחה ולא דרך חיים.

וזה כבר על ההתחלה המעלה הראשונה של הצום.

אז מה יהיה לנו בסדנה?

ההרצאה הראשונה תפרק את נושא הצום מכול הכיוונים,

 ההקלטה של ההרצאה  פלוס סיכום כתוב שלה פלוס הנחיות לשבועיים הקרובים ישלחו אחרי ההרצאה.

מייד אחרי ההרצאה נתחיל לצום.

אחרי שבועיים של התנסות יומית נעשה צום ארוך יותר ביחד של 24-72 שעות.

בזמן הצום הארוך תהיה הרצאת סיכום שבה אענה על שאלות, ואדבר הרבה על היום שאחרי הסדנה, על פעילות גופנית למתקדמים ועל צום כהתערבות ממש טיפולית באתגרים בריאותיים.

בשבועיים האלה יהיה אפשר לתקשר איתי דרך הוואטס אפ.

קבוצת הוואטס אפ תשמש בעיקר לתזכורות שלי ולמענה על שאלות.

בהרצאה הראשונה אנסה לסקור את רוב המצבים המורכבים יותר כלומר משתתפים שחולים במחלות כרוניות ולוקחים תרופות מרשם ותוספים.  באיזה מצבים רפואיים  לא מומלץ לצום . אם אתם לא בטוחים לגבי עניינים שקשורים למצב הרפואי שלכם תשלחו לי הודעה פרטית בפלאפון שמפרטת בקצרה את חוסר הבהירות פלוס רקע רלוונטי..

המטרה העיקרית של הסדנה היא להפוך את הצום למשהו קל, זמין ופשוט וחסר סבל. שהוא חלק אינטגרלי בארגז הכלים שלכם לחיים בריאים וארוכים. ככה תסגלו שיטה זו על בסיס קבוע ללא מאמץ וסבל מיותרים ותהנו מהיתרונות הגלומים בה. צום מקושר הרבה פעמים לסבל נפשי מכוון. כלומר זו ממש מטרה של הצום- לסבול. תהליכי היטהרות קשורים לסבל משום מה. אני אסביר לכם למה צום לא חייב להיות כרוך בסבל ולמה צום יכול להפוך לא לסתם עוד כלי אלא לכלי הכי טוב שלכם.

תזונה בריאה, פעילות גופנית טובה, קשרים חברתיים ומשפחתיים טובים, שינה איכותית, משמעות בחיים חשובים לבריאות אבל קשה לכל אחד מאיתנו להצטיין בהם.

תמיד יש מקום לשיפור ולפעמים להרבה שיפור.

גם כשאנחנו מצליחים בהם פתאום מגיעה תקופה שפוגעת באחד או יותר מהם.

צום לעומת זאת יכול ללוות אותנו כול החיים ומאד מאד קל ופשוט ליישם אותו מיידית מעכשיו ועד עולם.

ההוראה של הצום היא לא לאכול וזהו בעצם. ופשוט לא אוכלים. למעשה אני יכול להגיד לכם לא לאכול ככה וככה שעות, רק לשתות וזהו. אתם יכולים להוריד תוך שנייה כמה מאמרי סקירה על צום וצום לסירוגין מגוגל ולצאת לדרך. ככה אני התחלתי לפני עשר שנים בערך. שמעתי על זה קראתי על זה קצת ומייד יצאתי לדרך.

אנחנו נשתמש בכוח התמיכה של הקבוצה ובהגדרת זמן מוגבל מראש של שבועיים כדי להניע תהליכי שינוי ולשפר את הבריאות שלנו.

בדיוק כמו שביום כיפור אנחנו צמים למרות הסבל יחד עם כולם. התחושה הזאת שכולם בסירה בסירה מחזקת ומנחמת.

 מה שיקרה בשבועיים האלה הוא לא הדרך שמומלץ להמשיך בה אלא התנסות ולמידה

של הכלי הזה. אנחנו נלמד למשל איך אפשר להפוך את הצום לקל יותר, נלמד שצום לא חייב להיות שווה לסבל נוראי ולמוות, נלמד לפחד פחות מצום.

אז לפני שאמנה את היתרונות של הצום . אני אגדיר קודם למה אני מתכוון במילה צום.

מילה נרדפת לצום היא המילה ללא.

מילה נרדפת למילה ללא היא התנזרות. וזה מייד משליך אותנו למימד הנפשי/רוחני. התנזרות, הסתפקות במועט מקושרים לתכונות אופי של ענווה וצניעות ושל נועם הליכות ומאור פנים. יכולים לצום או להסתפק במעט חשיבות עצמית, אנחנו יכולים לצום ולהסתפק במעט כעס, ושנאה ומרירות.

אפשר להרחיב מאד את ה – ללא הזה.

 ואפשר גם ואני אסביר איך, לאכול בצורה שלא שוברת צום. הצום הבסיסי הוא מקלוריות וכמובן אפשר לשתות מים, תה, קפה שחור, תה צמחים, מים עם צמחי תבלין- נענע, עשב לימוני, גרניום, מרווה ללא הגבלה. להבדיל מצום יבש כמו ביום כיפור.

נקודת האפס של כול אחד היא השעות שעוברות מהכנסת קלוריות לפה בערב עד להכנסת קלוריות בבוקר. למשל מי שאכל ארוחת ערב בשמונה ואחר כך נשנש משהו בעשר ואחר כך קם ואכל משהו קטן בשמונה בבוקר היה ב- 10 שעות צום.

אנחנו נכוון שעל ההתחלה כולנו נהיה מינימום ב- 12 שעות צום כול יום. אני ממליץ שכול אחד ינסה בצורה אמיצה והחלטית שלמשך השבועיים הקרובים לא נאכל יותר מאוחר משמונה, תשע בערב.

צום של 12 שעות כדאי שיהיה הנורמה החדשה 99 אחוז מהימים.

חלק מהמשתתפים כבר צמים 12 שעות ואף יותר.

אלה יוסיפו מייד עוד שעה או שעתיים לצום שלהם.

אם הם כבר צמים 12 שעות אז מייד להתחיל לצום 13 או 14 שעות כול יום. שוב – רק למשך השבועיים הקרובים. בשבועיים הקרובים כול 3 ימים פלוס מינוס נעלה את משך הצום ב 1-2 שעות. יהיו לנו בערך 4 העלאות כאלה. בשפת המוזיקה זה נקרא קרשנדו. המוטיב המוזיקלי עולה לאט לאט בעוצמה שלו.

המטרה היא להעלות את עוצמת הצום בהדרגה עד לצום של 24 עד 72 שעות.

כדאי כבר מעכשיו לתכנן את הצום הארוך יותר– כמו ביום כיפור כדאי שהצום או חלקו יהיה מלווה בחופש מעבודה ובהתעסקות מועטה ככל האפשר באוכל כמו לבשל או להשתתף בארוחות משפחתיות או לראות תוכניות על אוכל.  

ההדרגתיות במשך השבועיים חשובה כדי שהגוף ויותר חשוב המוח/נפש יסתגלו לאט לאט לפעול ללא אוכל וכדי שהצום הארוך יותר יעבור בצורה קלה יחסית ובטוחה. למי שמעולם לא צם יום שלם מומלץ לכוון לצום של יום שלם ולא יותר. לאנשים שכבר צמים 16, 18 שעות באופן קבוע מומלץ לכוון לצום של 36 שעות ( ארוחת ערב ביום שישי והארוחה הבאה היא ביום ראשון בבוקר). בלשון הריאליטי- “מתמודדים” בריאים וחזקים בגופם ובנפשם יכולים לכוון לצום ארוך יותר של 2-3 ימים.

בהרצאה השנייה אעבור בפירוט על היום שאחרי– איך מטמיעים את הצום בחיינו היום יומיים בהמשך. איך בונים תוכנית צום הגיונית ושפויה לאורך החיים.

כפי שתראו השיטה הזאת היא מאד מאד מגוונת וניתן לתפור אותה ממש למידות שלנו.

אני מזמין בכל לשון של הזמנה לנצל את השבועיים הקרובים ואת הכוח של הקבוצה לצום ולהתנזר מאד כמה דברים

בראש ובראשונה ממזונות מתוקים מנחמים- עוגת הגבינה הידועה לשימצה או גלידת הפאדג’ הידועה של בן אנד ג’ריז או העוגיות והקרקרים לדורותיהן. ניתן גם להדק עוד יותר את החגורה ולצום מדגנים שהוא ספקי פחמימות עיקריים. בוודאי מומלץ לצום משמנים תעשייתיים.

כמובן לצום מג’נאק פוד ואוכל מעובד ואפשר לצום גם מנטפליקס – הרעיון הוא כשהגוף עסוק פחות עם עיכול ג’אנק פוד הוא פנוי יותר לתהליכי ניקוי ותיקון. באופן דומה כשהמוח עסוק פחות עם תוכניות ג’אנק בטלויזיה הוא פנוי יותר להיות יצירתי וחושב בצורה מקורית. כמו שאנחנו מדלגים על ארוחת בוקר אפשר לדלג על פייסבוק/אינסטגרם גם עד הצוהריים.

בשבועיים האלו ניתן להוסיף או לתגבר עוד כמה דברים בריאותיים כמו פעילות גופנית, תרגילי נשימה, מדיטציה, תפילה, כתיבה ביומן.

יתרונות הצום

בתור שיטה בריאותית היא במקום ראשון עוד לפני שעונים על השאלה עד כמה זה עובד?

צום ייחודי בהיותו שזו פעולה פסיבית. לא עושים בעצם כלום. לעומת – פעילות גופנית, סלט, שינה, עבודה, תרופות תוספים בדיקות רפואיות

 – לא דורש התעסקות אינסופית ולא דורש זמן

תמיד אפשר לצום. פעילות גופנית לפעמים נפסקת- פציעות, לוחות זמנים קורונה. לפעמים אנחנו בסיטואציה שקשה לנו לשמור על תזונה בריאה. הצום לא קשור להכנסה. לא קשור למקום בעולם.

זמין באופן מידי בכול מקום בעולם ובכול סיטואציה,

פשוט כי בעצם לא עושים כלום לעומת פעילות גופנית ותזונה בריאה שדורשים התעסקות אינסופית

חינם – וגם חוסף כסף כי מדלגים על ארוחות.

ארוחת בוקר במסעדה עולה לפחות 50-60 ₪ ארוחה ביתית עולה סביב 10 שקלים כך שבשנה אפשר לחסוך בין 3650 ש” ל- 20,000 ₪.

ולא צריך לחכות בתור.

משתלב מצוין פלטפורמה/רקע לכל דבר עם  פעילות גופנית, מדיטציה, כל שיטה בריאה תזונתית .

  • מוריד אינסולין ומאזן סוכר. אלו חדשות טובות מאד כי אינסולין מכניס סוכר לתאים ובתאים הסוכר הופך לשומן. אי אפשר לרדת במשקל כאשר רמות אינסולין גבוהות. אינסולין וזה מתחרז – משמין. הדלת של הפריזר במקרר נעולה. המרגרינה תישאר שם לנצח. “שורף שומן”-
  • אוטופגיה– אנטי אייג’ינג– ניקוי ותיקון תאי הגוף, ניקוי צנרת.
  • מנוחה למערכת העיכול
  • גמישות מטבולית
  • מפחית סיכון של כמעט כול מחלה כרונית- אלצהיימר, מחלות לב
  • גורם לגוף לייצר יותר תאי גזע והורמון גדילה
  • הורדה במשקל
  • הורדת לחץ דם
  • משפיע לטובה על המוח שלנו- BDNF . נוירוגנסיס, ריכוז, זיכרון.
  • מחזק את המצב הנפשי שלנו ויוצר עמידות ויכולת שליטה נפשית
  • מחדד את החושים- מה קורה כשחיה רעבה?

מטרות הצום-

  • מנוחה למערכת העיכול
  • תספורת
  • איזון מטבולי של סוכר ושומני הדם
  • ירידה/שמירה על משקל
  • מניעת מחלות/אנטיאייג’ינג
  • התפתחות רוחנית- צום מים

סוגי הצום השונים

  • צומות דתיים
  • צום לסירוגין
  • –        5:2 או צום יום כן יום לא.
  • OMAD
  • צום מים
  • צום מיצים
  • צומות ארוכים בפיקוח רפואי 7-14 יום
  • FMD

התוויות נגד – הפרעות אכילה – אנורקסיה, מחלות קשות- אי ספיקות למינהן, זמנים עם סטרס מאד גבוה- משפט, מוות או מחלה קשה במשפחה, דדן-ליין מטורף בעבודה. ( במצבים כאלה תבנית התזונה שלנו נפגעת ומי שנכנס למצבים כאלה מורגל לצום ועם הסתגלות מלאה יכול פשוט לא לאכול במקום לחטוף כל הזמן מזונות מנחמים ולאכול מהר וכד’).

בזמן הריון והנקה, בזמן טיפולי פריון, גילאים צעירים.

תופעות לוואי- כאב ראש, חולשה, חרדה, סחרחורת, חוסר ריכוז, רגזנות, הפרעת שינה, הפרעות במחזור הנשי. כאשר אנחנו חווים תופעות אלו סימן שהגזמנו במשהו ומומלץ להפסיק את הצום או להוריד הילוך או להשתמש בטיפים שנדבר עליהם בהמשך.  

מה עושים עם הרעב? רעב הוא לא תופעת לוואי אלה תגובה טבעית של הגוף. יש או שתי תופעות אנושיות שמתחפשות אפרופו פורים לרעב – התמכרות/השתוקקות-CRAVING , או שעמום- רבים מאיתנו נוטים לאכול קצת כאשר השעמום וחוסר השקט שהוא מביא מגיעים. רעב תמיד מגיע בגלים. כדי לעבור את הגל מומלץ לשתות, קפה זה מצוין, תה עם נענע או פשוט למצוא משהו לעשות כמו לענות לאימיילים, למחוק תמונות מהפלאפון זה זמן מצוין לתרגילי מתיחה ונשימה תוך כדי רעב ממש.

עם החודשים והשנים נקבל שליטה מסוימת ויכולת ריסון ביחוד על האכילה המנחמת ועל אכילת שעמום. צומות ארוכים יותר וכאן אנחנו גולשים ליתרונות הנפשיים של הצום, יכולים לעמת אותנו עם הרגלים ישנים שמבוססים על טראומות עבר שאבד עליהן הקלח אבל ממשיכות לפברק לנו השתוקקויות ודימוי גוף ירוד.

צריך להקשיב לגוף בצורה רכה ולא שיפוטית– צום של 16/8 או 18/6 לא אמור לייצר תופעות לוואי אצל רוב האנשים ולא אמור להיות קשה מבחינת הרעב. חלק קטן מהאנשים יחוש קושי וזה בסדר גמור לקחת צעד ארוכה ולהסתגל לחוסר אכילה לשעות ארוכות בקצב איטי יותר.

בצום אין מידה אחת שמתאימה לכולם. אנשים בריאים יכולים להתחיל ממחר צום 16/8 בלי למצמץ בכלל ואנשים אחרים יכולים להרגיש בשעה השלוש עשרה שהם/ן על סף עילפון, הם חלשים לא מרוכזים עצבניים ועם כאב ראש. אנשים אלו מייד יזנחו את השיטה וחבל. ממש ממש כמעט כל אחד יכול להסתגל ל 12-18 של חוסר אכילה כול יום או כמעט כול.

תרופות ותוספים- בגדול אין בעיה מהותית בלקיחה של רוב התרופות והתוספים על בטן ריקה. יש מספר תרופות שחייבים לקחת על בטן מלאה- אנטיביוטיקות מסוימות, כדורים נגד דלקת- אספירין, סטרואידים. יש מספר תוספים שנספגים יותר טוב כאשר הם ניטלים עם ארוחה – ויטמינים מסיסי שומן למשל  DEKA . כאן צריך להתפשר ביחוד לגבי ויטמין די השומני שמומלץ ללקיחה בבוקר. יתכן שלקיחה על בטן ריקה תוריד מיעילות הספיגה שלו.

הבעיה של לקחת תרופות ותוספים על בטן ריקה היא תופעות לוואי במערכת העיכול ביחוד בחילה, כאב בטן, טעם לא טוב בפה. כאן צריך ניסוי ותהיה כי כול אחד מגיב קצת אחרת ולקוח תמהיל תרופות ותוספים אחר.

מיתוסים – צריך לאכול 3 -6 פעמים ביום כדי לשמור על סוכר מאוזן.

צום גורם לנו לירידה במטבוליזם, צום גורם לאיבוד שריר, צום גורם לנו להיות במצב של הרעבה למוות – STARVATION MODE . כולם לא נכונים ושגויים.

לאור היתרונות של צום אנחנו לא צריכים לשאול את עצמנו למה לצום אלא בעצם – למה לא לצום

איך מתחילים-

נקודת ההתחלה- 12 שעות.

 התחנה הבאה 14 .

התחנה הבאה  16/8.

התחנה השנייה היא 20-24/4-0,

התחנה השלישית היא צום של 36 שעות ומעלה.

חשוב ביותר להבין שמדובר בצום לסירוגין. לכן חשוב להיות סופר קשובים ולתכנן את הצום כך שבאופן כללי נרגיש טוב ובשום פנים ואופן לא להיות פנטיים.  

כול אחד מכם יעצב לעצמו כמו שיער במספרה סגנון צום משל עצמו. ונדבר על זה בהרחבה בהרצאה השנייה.(אני ממליץ מאד על גיוון ושינוי על בסיס קבוע. זה ישמור על הגוף והנפש שלנו גמישים מאד וחזקים מאד. רוב ימות השבוע להיות בסטייל של 16/8, פעם בשבוע שבועיים- 20/4 , פעם בחודש חודשיים 36 שעות ופעם בחצי שנה 48-72 שעות).

 זה טוב אבל במידה – כמו פעילות גופנית או סקס או אוכל עצמו, מדי פעם אפשר לחרוג כמו לרוץ מרתון אבל לא יותר מדי. לדוגמה- לא לאכול פעם ביום כול החיים אלא רק לתקופה קצרה או רק פעם בשבוע.

טיפים שהופכים את הצום לקל ונסבל יותר בלי לפגוע ביעילות שלו-

הקשבה לגוף, מתינות, איטיות– כאן אנחנו קופצים למים ישר אבל בהמשך אפשר להוריד הילוך ולתפור את תוכנית הצום האישית לפי הצרכים והמטרות שלכם. אתם תחליטו למשל מתי לצום מאחר הצהריים עד הבוקר או מהערב עד הצוהריים שלמחרת.

קפה וצום -הולכים ביחד כמו טינאייג’ר ופלאפון. קפה שחור (אמריקנו, אספרסו, פילטר)+ כפית של שמן קוקוס+כפית חמאה. גם הקפה וגם שמן הקוקוס תורמים לעלייה של קטונים בדם- מולקולות אלו מדכאות רעב ומעלות את רמת הערנות, פוקוס ואנרגיה שלנו. שותים כוס אחת כזאת בבוקר. מתישהו בבוקר, אני בד”כ נוטל זאת מייד איך שאני קם בבוקר-.

קמצוץ מלח איכותי עם כוס מים. דבר ראשון בבוקר.

פחם פעיל- שעה שעתיים אחרי זה אפשר לקחת תוספים/תרופות

  סיבים מסיסים– 10-20 גרם. קשה להיות רעבים עם סיבים. הם סופר חשובים לבריאות ואריכות הימים שלנו.

סוכריות מציצה דלות קלוריות

תזונה– קל יותר לצום ככול שהתזונה בריאה יותר. כמה שפחות מזון מעובד פחמימתי, הקפדה על שומנים בריאים.

תוספי מזון בזמן צום-

תרופות- רוב התרופות ניתנות ללקיחה על בטן ריקה. או לדחייה לזמן הארוחה. תרופות אסורות ללקיחה על בטן ריקה הן- NSAID , סטירואידים ואנטיביוטיקות  מסוימות כמו דוקסילין. רוב התוספים ניתנים ללקיחה על בטן ריקה. יש כמה תוספים הידועים בתחושה הלא נוחה שהם מייצרים בבטן – קומפלקס בי, מולטי ויטמינים, שמן דגים,

צריך לנסות ולראות מה קורה כשלוקחים על קיבה ריקה.

צריך לבחון השפעת תרופות. ביחוד מדובר על תרופות להורדת סוכר ולחץ דם שהספיגה שלהן תשתנה.

מינרלים – בבוקר כוס מים עם קמצוץ מלח הימלאיה

סנוליטים- קוורצטין

מחקי צום- ברברין

אדפטוגנים – ריישי, ג’ינסנג, אשווגנדה, קורדיספס, גדילן מצוי

צום ופעילות גופנית– להרגיל בצורה מאד איטית ומבוקרת את הגוף לתנועה על קיבה ריקה. זו התנועה המקורית שלנו. בבוקר תמיד להקדיש כמה דקות לפעילות  די נמרצת של הגוף. ריבאונדינג, תלייה על מתח, הליכה, תרגילי נשימה..

איך לצאת מצום – לאט

האפקט הנפשי רוחני של צום   המחשבה על להיות בלי אוכל מעוררת בכול אחד מיידית תגובה לא רציונלית רגשית של סכנה פחד ואימה, רוב האנשים בטוחים שאין מצב שהם ישרדו ללא אוכל למספר ימים.. וכאן מייד אנחנו יכולים לחוות להבין ולהשפיע על עצמנו דרך ההבנה של ההבדל בין התמכרות לרעב אמיתי. אנחנו מחווטים לחוות רעב ולא לאכול אחרי זה. דרך התנסות בצום אנחנו יכולים להחליף את הפחד, חוסר הנוחות, אימה ואת הבדידות בתחושה של חופש, עוצמה ושליטה עצמית. בזמן הצום

עצמו המוח שלנו אמור לעבוד יותר טוב ולראות וגם להריח דברים יותר בבהירות רבה יותר. התמודדות מוצלחת עם סכנה ואיום מחזקת אותנו.

אנחנו מתמודדים בצום גם עם החרדה ממוות שמתעוררת קצת  וגם עם חרדות והתמכרויות אחרות בחיים שלנו שאנחנו חושבים שאם הם ייעלמו אנחנו נמות בוודאות .

חיזוק השליטה העצמית שלנו וחיזוק המשמעת העצמית שלנו הם למעשה אחד המפתחות החשובים ביותר לבריאות על כל ממדיה.

צום לנשים ולגברים

חלק משמעותי מהגוף הנשי מכוון לפריון- מחזור חודשי, הריון והנקה. כאשר אין קלוריות הגוף הנשי נוטה לעצור את הפריון כי אין מספיק משאבים בסביבה לתמוך באישה וגם בתינוק. גם אחרי הפסקת המחזור לצום תהיה השפעה אחרת על נשים לעומת הגברים. נשים גם נמצאות יותר במטבח וקשה לא לנשנש ולטעום. משטרי צום יומי וצומות ארוכים באופן קבוע כמו שאני עושה יכולים לגרום לתופעות לוואי כמו חוסר שינה, חרדה, וסתות לא סדירות וחוסר פריון. לכן ההמלצות לנשים הן-

  • לצום רק מספר ימים בשבוע- יום כן יום למשל. או פעמיים בשבוע.
  • לצום פחות בזמנים עם הרבה לחץ- ילדים קטנים, סטרס גבוה בעבודה…
  • קפה עם שמן קוקוס וחמאה
  • ארוחות בוקר בימים רגילים מבוססות על שומן וחלבון בלי פחמימות.
  • בימי הצום לא להתאמן בצורה עצימה. בהמשך אחרי הסתגלות של חודשים ושנים ניתן להתאמן בעצימות גם בימי צום.
  • הקשבה לסימנים מהגוף. לדעת להבחין בין השתוקקות-CRAVING לבין תופעת לוואי שמחייבת הורדת הילוך.
  • לצום 12-14 שעות ביום במקום 16-18 שעות
  • קמצוץ מלח איכותי עם כוס מים על הבוקר
  • לשים לב לרמת ברזל תקינה בדם ובתזונה
  • בגיל המעבר יש שינויים רבים וצריך להוריד הילוך ולהקשיב לגוף
  • להיזהר מהתמכרות לצום!!!

אתגר הצום

צום, על צורותיו השונות, היא הדרך הטובה, היעילה והפשוטה ביותר, שאני מכיר, כדי למנוע מחלות ולהגיע לאריכות ימים. ככה פשוט.

שיטת הצום לסירוגין זוכה לסיקור תקשורתי נרחב ורבים פונים אלי ומבקשים לשמוע ואף לנסות את הצום לסירוגין, אך מבטאים גם רתיעה ופחד מתחושה של רעב הנחווה כסבל.

לצום השפעות רבות ומיטיבות על המטבוליזם שלנו (שעשוי גם להביא להפחתה במשקל), אך זה לא היתרון היחיד. הצום מאפשר לנו התמודדות יעילה עם קשיים רגשיים והתמכרויות, ולא במקרה הצום מופיע בפולחנים של דתות ומסורות רוחניות שונות.

הסדנה  שתערך ב… תכלול שתי הרצאות בהפרש של שבועיים זו מזו.

בהרצאה הראשונה אסקור בצורה מקיפה ומעמיקה את הנושאים הבאים:

–      המנגנונים השונים שבעזרתם הצום תומך ומשפר את הבריאות

–      המיתוסים השגויים לגבי צום

–      סוגי הצום השונים

–      איך מתחילים?

–      איך לצום בלי לסבול

–      צום וירידה במשקל

–      איך משלבים צום עם פעילות גופנית?

–      מהם תוספי המזון שמעצימים את השפעת הצום?

–      איך צום יכול לטפח את הבריאות הנפשית שלנו?

–      ההבדל בין נשים צמות  לגברים צמים

–      למי לא מומלץ לצום

לאחר ההרצאה הראשונה נתחיל בהדרגה להתנסות בשיטה עתיקה ויעילה זו. לאחר שבועיים, איש איש לפי היכולת שלו נעשה צום ארוך של 1-3 ימים.

הרצאת סיכום תערך אחרי הצום הארוך. בהרצאה אסקור את הנושאים הבאים

–      איך לשלב את קונספט הצום בשטחים אחרים בחיים?.

–      איך לשלב בצורה מיטבית בין צום לפעילות גופנית?

–      צום כחלק מטיפול בסוכרת, יתר לחץ דם וסרטן

–      שאלות ותשובות

במהלך השבועיים בין ההרצאות תוקם קבוצת וואטס אפ דרכה אוכל ללוות בצורה אישית את משתתפי הסדנה.

רוצה לקבל עידכונים נוספים?

שתף פוסט זה עם חבריך

כתיבת תגובה

הספר מהפיכת הכושר הגופני

מאת ד"ר מיכאל הרלינג

באפשרותכם לרכוש מיידית ולקבל דיגיטלית או בדואר

דיגיטלי להורדה מיידית

הספר הדיגיטלי יגיע אליכם לקריאה באפליקציה בסמארטפון או טאבלט

ספר מודפס ישלח בדואר

הספר המודפס ישלח אליכם
הבייתה

ימים
שעות
דקות
שניות
ההרשמה פתוחה עד 30/03/2024 בחצות

סדנת היהלום

31 מרץ 2024

בהנחיית ד"ר מיכאל הרלינג, מומחה לרפואת המשפחה ורפואה פונקציונלית, מומחה לדיקור סיני, מורה לאומניות לחימה, סקייטר וגולש

אני שמח להזמין אתכם לסדנה חדשה וחדשנית שבה:
נלמד את הרגלי העל – אלה הרגלים קלים, מידיים, מרוכזים ולכן הם גם המשפיעים ביותר על הבריאות שלנו, התפקוד, המחשבה וההרגשה שלנו, בדרך להפוך לגרסה הכי טובה של עצמנו.

מדריך התזונה לשורד המודרני

מאת ד"ר מיכאל הרלינג

המדריך כבר תיכף אצלכם! 50%

לקבלת המדריך, בבקשה למלא את פרטי כתובת המייל שלך וללחוץ על הכפתור